ΠΟΙΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ;
Καθώς τα ινομυώματα είναι αρκετά συχνά (1 στις 4 γυναίκες) και κατά γενική ομολογία καλοήθη, είναι πολύ συχνό εύρημα σε γυναίκες κάθε ηλικίας. Η ανακάλυψή τους δε συνεπάγεται ότι χρειάζεται και άμεση θεραπεία. Αν προκαλούν σημαντικά ενοχλήματα, όπως αυξημένη περίοδο και αιμορραγίες ή πιέζουν την ουροδόχο κύστη ή το έντερο, τότε η γυναίκα ενδέχεται να ωφεληθεί από την αφαίρεσή τους. Τα μεγάλα ινομυώματα (πάνω από 4-5 εκατοστά) συνήθως χρειάζονται αφαίρεση, αφού πολύ πιθανόν προκαλούν κάποια από τα παραπάνω ενοχλήματα. Επιπλέον, έχει σημασία και η ακριβής θέση του ινομυώματος στη μήτρα, αφού άλλα ενοχλήματα προκαλούν αυτά που βρίσκονται στο εσωτερικό και άλλα εκείνα στο εξωτερικό της μήτρας.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ;
Υπάρχουν φάρμακα (συνήθως ενέσεις) που μπορούν να μικρύνουν το μέγεθος των ινομυωμάτων περίπου στο μισό του αρχικού. Παρόλα αυτά, η βοήθεια που παρέχουν είναι προσωρινή, αφού, με τη διακοπή της θεραπείας, τα ινομυώματα γρήγορα επανέρχονται στο αρχικό τους μέγεθος. Τα φάρμακα αυτά δε χορηγούνται γενικά για πάνω από 6 μήνες κυρίως λόγω του κινδύνου της οστεοπόρωσης.

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΤΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ;
Τα ινομυώματα αφαιρούνται διαμέσου της κοιλίας, είτε με μεγάλη τομή είτε με τη βοήθεια κάμερας και μικρών τομών σαν κουμπότρυπες (λαπαροσκοπικά). Το πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι ο λιγότερος πόνος, η καλύτερη επούλωση και η ταχύτερη ανάρρωση μετά την επέμβαση. Βέβαια, ο αριθμός, το μέγεθος και η θέση των ινομυωμάτων θα επηρεάσουν την επιλογή της μεθόδου. Επίσης, κάποια ινομυώματα που προέχουν στο εσωτερικό της μήτρας μπορούν να αφαιρεθούν από κάτω (διαμέσου του κόλπου). Η επέμβαση γίνεται με κάμερα που βλέπει στο εσωτερικό της μήτρας (υστεροσκόπηση) και έχει το μεγάλο προσόν ότι δε γίνεται τομή στο δέρμα.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΜΗΤΡΑ (ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ) ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ;
Όταν η γυναίκα έχει φτάσει σε ηλικία που έχει συμπληρώσει την οικογένειά της και ταλαιπωρείται από ινομυώματα, τότε ενδέχεται να ωφεληθεί περισσότερο από αφαίρεση της μήτρας (η οποία περιέχει και τα ινομυώματα). Ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα είναι η αιμορραγία από τον κόλπο, η υστερεκτομή θα δώσει μόνιμη λύση ενώ η αφαίρεση μεμονωμένων ινομυωμάτων μπορεί να μη λύσει εξίσου αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, η υστερεκτομή είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη επέμβαση σε σχέση με την αφαίρεση των ινομυωμάτων. Παρόλα αυτά, δε σημαίνει ότι μια γυναίκα που επιθυμεί να διατηρήσει τη μήτρα της δε θα βοηθηθεί από την αφαίρεση των ινομυωμάτων και μόνο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ;
Επειδή τα ινομυώματα, αν και εντυπωσιακά ως εύρημα, δεν προκαλούν κατά κανόνα πρόβλημα γονιμότητας, χρειάζεται μεθοδική προσέγγιση του προβλήματος πριν συστήσει ο γιατρός την αφαίρεσή τους. Πιο συχνά ένα ινομύωμα μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι η ίδια η επέμβαση αφαίρεσης ινομυωμάτων μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές μικρές ουλές οι οποίες ελαττώνουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα εγκυμοσύνης!

ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΟΣ
Είναι μια μικροεπέμβαση (αλλά όχι χειρουργείο) κατά την οποία ο επεμβατικός ακτινολόγος «μπλοκάρει» την κυκλοφορία του αίματος προς τη μήτρα μέσω ειδικού καθετήρα που εισέρχεται από τη βουβωνική περιοχή. Αν και η μήτρα «επιβιώνει» τη δραματική ελάττωση της παροχής αίματος, τα ινομυώματα δεν καταφέρνουν να συντηρηθούν και μικραίνουν. Το πλεονέκτημα της διαδικασίας είναι ότι η γυναίκα αποφεύγει το χειρουργείο. Από την άλλη, δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπειρία ακόμη στην Ελλάδα σε αυτήν την τεχνική, η οποία είναι κατάλληλη μόνο για συγκεκριμένου μεγέθους (συνήθως μικρά) ινομυώματα. Επίσης, δεν είναι κατάλληλη για γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί στο μέλλον, αφού η ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος προς τη μήτρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥ
Αν έχετε ινομυώματα, θα σας συμβουλέψω κατά πόσο αυτά χρειάζονται άμεση θεραπεία ή απλώς παρακολούθηση. Αν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη, έχετε συχνές αποβολές ή πρόκειται να ξεκινήσετε θεραπεία γονιμότητας (σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση), θα εξετάσω αναλυτικά την περίπτωσή σας για το αν και πότε χρειάζεστε θεραπεία για τα ινομυώματα, ώστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Στην περίπτωση που τα ινομυώματα χρειάζεται να αφαιρεθούν, θα σας προτείνω την καλύτερη μέθοδο (διαμέσου της κοιλιάς ή του κόλπου) για την περίπτωσή σας, με προτεραιότητα στο καλύτερο αποτέλεσμα, τη λιγότερη ενόχληση και την ταχύτερη ανάρρωση. Έχοντας σημαντική εμπειρία στη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική, πιστεύω ότι μπορώ να σας προσφέρω μοντέρνες και αποτελεσματικές λύσεις θεραπείας για τα ινομυώματά σας.

Ηρακλείτου 4, Κολωνάκι, Αθήνα 10673   Τηλ.: 698 2974124   Fax: 210 3642347

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Ινομύωμα που προβάλλει στο εσωτερικό της μήτρας στο υπερηχογράφημα (επάνω) και κατά την υστεροσκόπηση (δεξιά)

Τα ινομυώματα εντοπίζονται σε διάφορες θέσεις σε σχέση με τη μήτρα. Ανάλογα με τη θέση μπορεί να αλλάζει το είδος της θεραπείας.

Εμβολισμός των ινομυωμάτων
Ο καθετήρας εισέρχεται από τη φλέβα στην περιοχή του βουβώνα και κατευθύνεται στα αγγεία της μήτρας, τα οποία και αποφράσει.

Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
AURORA clinic

Εγκυμοσύνη Υψηλού Κινδύνου
Γυναικολογική Ενδοκρινολογία
Θεραπείες Γονιμότητας
Παθολογία τραχήλου - Κολποσκόπηση
Ενδοσκοπική Χειρουργική