Ορμονική υποκατάσταση: Ναι ή όχι;


Δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση για τη χρήση ή όχι ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνταγογραφούσαν με σχετική ευκολία ορμονική υποκατάσταση σε γυναίκες που ξεκινούσαν την εμμηνόπαυση, με την πεποίθηση ότι οι ορμόνες είναι ωφέλιμες για τη γυναίκα. Επιπλέον, η σύγχρονη γυναίκα που θα ξεκινήσει την εμμηνόπαυση όταν γίνει περίπου 50 ετών, ενδέχεται να ζήσει μέχρι και μετά τα 80 έτη, που αντιστοιχεί σε περίπου 30 έτη ζωής χωρίς οιστρογόνα.

Παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός των ιατρών γύρω από την ορμονική υποκατάσταση έχει μετριαστεί τα τελευταία χρόνια, αφού νεώτερα δεδομένα έφεραν στην επιφάνεια κάποιους μικρούς αλλά υπαρκτούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους. Αυτό δε σημαίνει ότι η ορμονική υποκατάσταση έχει καταργηθεί, ούτε ότι δεν έχει τις ενδείξεις της.

Η σωστή ερώτηση δεν είναι, επομένως, εάν τα οιστρογόνα πρέπει να λαμβάνονται από τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά εάν τα οφέλη στην ποιότητα ζωής της γυναίκας από τη λήψη ορμονικής υποκατάστασης ξεπερνούν το μικρό επιπλέον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψην είναι:

·
Η επιθυμία της γυναίκας

·
Η κατάσταση υγείας της γυναίκας και της οικογένειάς της

·
Ο λόγος για τον οποίο ζητάει ορμονική υποκατάσταση (σοβαρά συμπτώματα, εικόνα σώματος, κίνδυνος οστεοπώρωσης)

·
Η συμμόρφωση με κανόνες παρακολούθησης

Παρά τις πρόσφατες έρευνες, η θεραπεία παραμένει ενδιαφέρουσα και εφαρμόζεται, αλλά με αυστηρότερους κανόνες και προϋποθέσεις.

Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
AURORA clinic

Εγκυμοσύνη Υψηλού Κινδύνου
Γυναικολογική Ενδοκρινολογία
Θεραπείες Γονιμότητας
Παθολογία τραχήλου - Κολποσκόπηση
Ενδοσκοπική Χειρουργική

Ηρακλείτου 4, Κολωνάκι, Αθήνα 10673   Τηλ.: 698 2974124   Fax: 210 3642347